Genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur: Herinrichting stationsgebied te Leeuwarden (30-07-2020)

Nieuw stationsgebied met fontein, groene boom en blauwe lucht

De bus- en treinstations van Leeuwarden en het bijbehorende plein vormen de poort naar de hoofdstad van Fryslân. Een multidisciplinair ontwerpteam kreeg opdracht om door herinrichting van het stationsgebied een hoogwaardig, flexibel en toekomstbestendig knooppunt van (openbaar) vervoer te realiseren.

  • Opdrachtgever: Gemeente Leeuwarden / Provincie Fryslân
  • Opdrachtnemer: Ontwerpteam Stationsgebied / Borren Staalenhoef Architecten - Leeuwarden
  • Fotografie: Timo Jepkema en anderen

Het stationsplein vormt een uitnodigende entree naar de binnenstad en een logische en aantrekkelijke looproute van en naar de stations. Hierbij vormde het oorspronkelijke ontwerp van stadsarchitect Romein een belangrijk aanknopingspunt. De complexe opgave stond bovendien onder forse tijdsdruk met het oog op de start van het culturele jaar LF2018. Door de gerealiseerde herinrichting is het stationsgebied het primaire domein geworden van voetgangers en fietsers. Het gebied is overzichtelijk, duidelijk en aangenaam voor het oog. De bezoeker voelt zich welkom. Overal staan uitnodigende banken. Rondom het Zuiderplantsoen zijn verhoogde randen aangebracht, die uitnodigen tot een langer verblijf bij de fontein van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa.

Voor de busreiziger is een nieuw, veilig en overzichtelijk busstation gerealiseerd. De enorme klok die het station markeert is niet alleen functioneel, maar vormt ook een ware blikvanger.

Meer informatie over de Vredeman de Vriesprijs voor Architectuur

Pagina opties